БҰЙЫРАМЫН:
1. "Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрінің 2023 жылғы 7 маусымдағы № 299 бұйрығына (нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 32748 болып тіркелді) мынадай өзгеріс енгізілсін:
кіріспе мынадай редакцияда жазылсын:
"Азаматтық қорғау туралы" Қазақстан Республикасы Заңының 12-бабы 1-тармағының 46) тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:".
2. Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің Төтенше жағдайларды жою департаменті Қазақстан Республикасының заңнамасында белгіленген тәртіпте:
1) осы бұйрықты Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуді;
2) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрліктерінің интернет-ресурсында орналастыруды қамтамасыз етсін.
3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасының Төтенше жағдайлар вице-министріне жүктелсін.
4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасының Төтенше жағдайлар министрі |
Ч. Аринов |
"КЕЛІСІЛДІ"
Қазақстан Республикасының
Қаржы министрлігі
"КЕЛІСІЛДІ"
Қазақстан Республикасы
Ұлттық экономика министрлігі
Қазақстан Республикасының Төтенше жағдайлар министрі 2025 жылғы 27 тамыздағы № 361 Бұйрығына қосымша |
Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормалары
р/с | Атауы | Саны |
1-Бөлім. Орта есеппен халықтың жан басына шаққанда азық-түлік өнімдері (грамм/тәулігіне) | ||
1. | Ұнға қайта есептегенде нан өнімдері | 369,8 |
2. | 1-сұрыпты байытылған бидай ұны | 31,9 |
3. | 1-сұрыпты байытылған бидай ұнынан пісірілген нан | 259 |
4. | Қара бидай наны | 102,8 |
5. | Макарон өнімдері | 15,1 |
6. | Күріш | 15,4 |
7. | Қарақұмық | 7,5 |
8. | Сұлы жармасы | 7,5 |
9. | Арпа жармасы | 6,6 |
10. | Бидай жармасы | 6,6 |
11. | Ұнтақ жарма | 6,9 |
12. | Бұршақ | 6,9 |
13. | Картоп | 273,9 |
14. | Көкөніс | 342,4 |
15. | Аққауданды қырыққабат | 93,3 |
16. | Сәбіз | 77,2 |
17. | Пияз | 78,5 |
18. | Томат | 18,5 |
19. | Қияр | 18,5 |
20. | Қызылша | 18,5 |
21. | Өзге де көкөністер | 37 |
22. | Жемістер, барлығы | 82,1 |
23. | Жас жемістер (алмалар) | 43,1 |
24. | Кептірілген жеміс-жидектер | 7,8 |
25. | Қант | 58,3 |
26. | Ет және ет өнімдері | 150,6 |
27. | Мал еті | 110,3 |
28. | Құс еті | 14,6 |
29. | Ет консервілері | 7 |
30. | Ысталған шұжық | 9,9 |
31. | Балық және балық өнімдері | 12,3 |
32. | Жас немесе жаңа мұздатылған балық | 9,7 |
33. | Балық консервілері | 1,9 |
34. | Сүт қайта есептегенде сүт және сүт өнімдері | 772,6 |
35. | Сүт (литр) | 0,23 |
36. | Сүт консервілері | 13,1 |
37. | Мәйек ірімшік | 7,6 |
38. | Сары май | 20,8 |
39. | Жұмыртқа (дана) | 1 |
40. | Өсімдік майы | 23,5 |
41. | Мал майы | 4,9 |
42. | Шай | 5,4 |
43. | Йодталған ас тұзы | 6 |
44. | Ашытқы | 0,1 |
45. | Дәмдеуіштер | 0,1 |
2-Бөлім. Киім, ішкиім, аяқ киім | ||
1- Кіші бөлім. Ерлер | ||
1-Тарау. Жылдың жазғы уақытында | ||
46. | Шалбар (дана) | 1 |
47. | Жейде (дана) | 1 |
48. | Шұлық (жұп) | 1 |
49. | Ішкиім (жинақ) | 1 |
50. | Жазғы аяқ киім (жұп) | 1 |
2-Тарау. Жылдың қысқы уақытында | ||
51. | Пальто, күртеше (дана) | 1 |
52. | Костюм (дана) | 1 |
53. | Жейде (дана) | 1 |
54. | Ішкиім (ж-қ) | 1 |
55. | Шұлық (жұп) | 1 |
56. | Қысқы бас киім (дана) | 1 |
57. | Қысқы аяқ киім (жұп) | 1 |
58. | Қолғап, биялай (жұп) | 1 |
3-Тарау. Жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында | ||
59. | Плащ, күртеше (дана) | 1 |
60. | Костюм (дана) | 1 |
61. | Жейде (дана) | 1 |
62. | Ішкиім (ж-қ) | 1 |
63. | Шұлық (жұп) | 1 |
64. | Бас киім (дана) | 1 |
65. | Аяқ киім (жұп) | 1 |
2-Кіші бөлім. Әйелдер | ||
1-Тарау. Жылдың жазғы уақытында | ||
66. | Көйлек (дана) | 1 |
67. | Шұлық (жұп) | 1 |
68. | Ішкиім (жинақ) | 1 |
69. | Жазғы аяқ киім (жұп) | 1 |
2-Тарау. Жылдың қысқы уақытында | ||
70. | Пальто, күртеше (дана) | 1 |
71. | Көйлек, костюм (дана) | 1 |
72. | Жейде (дана) | 1 |
73. | Ішкиім (жинақ) | 1 |
74. | Шұлық (жұп) | 1 |
75. | Қысқы бас киім (дана) | 1 |
76. | Қысқы аяқ киім (жұп) | 1 |
3-Тарау. Жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында | ||
77. | Плащ, күртеше (дана) | 1 |
78. | Көйлек, костюм (дана) | 1 |
79. | Ішкиім (жинақ) | 1 |
80. | Шұлық (жұп) | 1 |
81. | Бас киім (дана) | 1 |
82. | Аяқ киім (жұп) | 1 |
3-Бөлім. Ыдыс-аяқ, төсек жабдықтары, жеке гигиена заттары, жуу құралдары | ||
83. | Шұңғыл металл тостаған (дана) | 1 |
84. | Қасық (дана) | 1 |
85. | Сапты аяқ (дана) | 1 |
86. | Төсек-орын жабдықтары орамалымен, бір адамға бір жиынтық | 1 |
87. | Жеке гигиена заттары, бір адамға (жинақ) | 1 |
88. | Шелек, 10 адамға (дана) | 2 |
89. | Металл шәйнек, 10 адамға (дана) | 1 |
90. | Сабын, айына адамға (грамм) | 200 |
91. | Жуу құралдары, айына бір адамға (грамм) | 500 |
4-Бөлім. Су | ||
92. | Ауызсу, тәулігіне адам басына литр (алымында 14 жастан және одан жоғары, бөлгішінде 1 жастан 14 жасқа дейін және бала емізетін аналар) (литр) | 2,5/5, 0 |
93. | Тамақ дайындау, жуыну үшін (тәулігіне адам басына литр), оның ішінде: | 7,5 |
тамақ дайындау және асханалық ыдысты жуу; | 3,5 | |
жеке ыдысты жуу; | 1,0 | |
бетті және қолды жуу | 3,0 | |
94. | Адамның санитариялық-гигиеналық қажеттілігін қанағаттандыру және үй-жайлардың санитариялық-гигиеналық жай-күйін қамтамасыз ету үшін, тәулігіне адам басына литр | 21,0 |
95. | Кір жуатын және химиялық тазарту орындары, килограмға литр | 40,0 |
5-Бөлім. Коммуналдық-тұрмыстық көрсетілген қызметтер | ||
96. | Шатырда орналастыру, адам басына м2 | 2,5 - 3 |
97. | Қол жуғыштар, адам басына 1 кран |
10 - |
| Дәретханалар, адам басына 1 дәретхана |
30 - |
99. | Моншалар және душтық құрылғылар, адам басына орын | 0,007 |
100. | Кір жуатын орындар, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы | 0,12 |
101. | Химиялық тазарту орындары, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы | 0,0032 |
102. | Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары, 1 адамға орын | 0,035 |
103. | Тұрмыстық жылу (тәулігіне 1 адамға отынның килограммы): | |
жазда: ең жоғары/ең төмен |
1,95 | |
қыста: ең жоғары/ең төмен |
4,78 |
Ескертпе: ерлер мен әйелдерді азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету, сондай-ақ төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларына қосымшаға сәйкес азық-түлік өнімін алмастыру нормалары.
Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларына қосымша |
2-Бөлім. Азық-түлік өнімдерін алмастыру нормалары | |||
Атауы | Граммдағы көлемі | ||
---|---|---|---|
алмастырылатын өнімнің | алмастырушы өнімнің | ||
1. | Кебексіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан мыналармен алмастырылады: | 100 | |
қара бидайдан немесе бидай және 2-сұрыпты ұннан пісірілген кептірілген нан- мен; | 60 | ||
бидай және 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен; | 60 | ||
кебексіз қарабидай ұнымен; | 42 | ||
1-сұрыпты бидай ұнымен; | 28 | ||
қытырлақ нандармен; | 60 | ||
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен; | 95 | ||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен | 90 | ||
2. | 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан мыналармен алмастырылады: | 100 | |
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген кептірілген нанмен; | 60 | ||
1-сұрыпты бидай ұнымен; | 75 | ||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен; | 65 | ||
вафлимен; | 55 | ||
маймен жақсартылған галеталармен; | 35 | ||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай батондармен; | 95 | ||
жоғары сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен; | 85 | ||
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен | 105 | ||
3. | 1-сұрыпты бидай ұны мыналармен алмастырылады: | 100 | |
күрішпен; | 100 | ||
макарон өнімдерімен; | 100 | ||
ұнтақ жармамен | 100 | ||
4. | Әртүрлі жарма мыналармен алмастырылады: | 100 | |
пісіруді қажет етпейтін жармамен; | 100 | ||
күрішпен; | 100 | ||
макарон өнімдерімен; | 100 | ||
жармалық, көкөністік, жармалық-көкөністік концентраттармен; | 100 | ||
2-сұрыпты бидай ұнымен; | 100 | ||
"Томат тұздығындағы бұршаққап, соя" консервілерімен; | 200 | ||
жас картоппен; | 500 | ||
консервіленген жартылай фабрикат табиғи картоппен (құйманы қосқанда); | 500 | ||
жас көкөністермен; | 500 | ||
тұздалған және ашытылған көкөністермен; | 500 | ||
кепкен картоппен және көкөністермен; | 100 | ||
құрғақ картоп езбесімен, картоп жармашасымен, картоппен және сублимация- лық кепкен көкөністермен; | 100 | ||
табиғи және маринадталған көкөніс және бұршаққапты консервілермен (құйма- ны қосқанда); | 500 | ||
түскі астың етсіз бірінші тағамдардың көкөністік консервілермен; | 375 | ||
қоспалы көкөністік консервілермен; | 250 | ||
тіске басар көкөністік консервілермен | 375 | ||
5. | Жас түйнекті пияз мыналармен алмастырылады: | 100 | |
кепкен түйнекті пиязбен; | 50 | ||
сублимациялық кепкен пиязбен; | 5 | ||
жасыл пиязбен; | 100 | ||
кепкен сарымсақпен; | 25 | ||
жас сарымсақпен | 50 | ||
6. | Баспаланған ашытқы мынамен алмастырылады: | 100 | |
кепкен ашытқымен | 50 | ||
7. | Ет (сиыр, шошқа, қой) мыналармен алмастырылады: | 100 | |
сүйекті ет кесектерімен; | 100 | ||
сүйексіз ет кесектерімен; | 80 | ||
бұғы етімен; | 130 | ||
1-санатты қосымша өнімдермен (соның ішінде бауырмен); | 100 | ||
2-санатты өнімдермен; | 300 | ||
ішек-қарны алынған құс етімен; | 100 | ||
жартылай ішек-қарны алынған және алынбаған құс етімен; | 120 | ||
сублимациялық және жылумен кептірілген етпен; | 33 | ||
пісірілген шұжықтармен және сосискамен (сарделькамен); | 80 | ||
ысталған етпен (ысталған шошқа етімен, төс етімен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен); | 60 | ||
әртүрлі ет консервілермен; | 60 | ||
сүйекті құс консервілерімен; | 100 | ||
балықпен (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде басы жоқ); | 150 | ||
әртүрлі балық консервілерімен; | 120 | ||
мәйекті қатты ірімшікмен; | 48 | ||
балқытылған ірімшікмен; | 72 | ||
тауық жұмыртқасымен (дана) | 2 | ||
8. | Шикі ысталған шұжық мыналармен алмастырылады: | 100 | |
пісірілген шұжықтармен; | 265 | ||
ысталған еттермен (ысталған шошқа етімен, төс етпен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен); | 200 | ||
қатты мәйекті ірімшікпен | 160 | ||
9. | Балық (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде ішек-қарны алынған, басы жоқ) мыналармен алмастырылады: | 100 | |
кепкен балықпен және сублимациялық кептірілген балықпен; | 33 | ||
басы жоқ тұздалған майшабақпен бұзылу жағдайына қарамастан; | 85 | ||
әртүрлі балық консервілерімен; | 80 | ||
тіскебасар көкөніс консервілерімен | 120 | ||
10. | Сиыр майы мыналармен алмастырылады: | 100 | |
стерильденген консервіленген маймен; | 100 | ||
құрғақ май концентратымен | 70 | ||
11. | Шыжғырылған мал майы, маргарин мыналармен алмастырылады: | 100 | |
сиыр майымен; | 67 | ||
өсімдік майымен; | 100 | ||
шикі маймен; | 130 | ||
шошқа майымен | 100 | ||
12. | Сиыр сүті (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған) мы- налармен ауыстырылады: | 100 | |
құрғақ табиғи сүтпен, құрғақ қатықпен және сублимациялық кепкен ашыған сүт өнімдерімен; | 15 | ||
табиғи қоюлатылған қант қосылған сүтпен (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған); | 20 | ||
стерильденген, қантсыз қоюлатылған сүтпен(100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған); | 30 | ||
табиғи кофемен немесе қоюлатылған сүтпен және қант қосылған какаомен; | 20 | ||
ашыған сүт өнімдерімен (айран, қатық, ацидофилин); | 100 | ||
кілегеймен; | 20 | ||
қаймақпен; | 20 | ||
құрғақ қаймақпен; | 10 | ||
ірімшікпен; | 30 | ||
сиыр майымен; | 5 | ||
балқытылған сиыр майымен; | 5 | ||
қатты мәйек ірімшікмен; | 12 | ||
балқыған ірімшікмен; | 18 | ||
тауық жұмыртқасымен (дана); | 0,5 | ||
қоюлатылған қант қосылған кілегеймен; | 20 | ||
сүзбемен | 20 | ||
13. | Тауық жұмыртқасы (дана) мыналармен алмастырылады: | 2 | |
жұмыртқа ұнтағымен; | 60 | ||
жұмыртқа қосындысымен | 15 | ||
14. | Қант мыналармен алмастырылады: | 100 | |
карамельмен; | 50 | ||
тосаппен, джеммен, повидломен; | 140 | ||
мармеладпен; | 130 | ||
печеньемен; | 100 | ||
вафлимен; | 100 | ||
халуамен; | 120 | ||
жеміс қағымен | 120 | ||
15. | Шоколад мыналармен алмастырылады: | 100 | |
какао ұнтағымен; | 150 | ||
халуамен; | 150 | ||
табиғи кофемен; | 150 | ||
балмен | 165 | ||
16. | Печенье мыналармен алмастырылады: | 100 | |
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен, білезік тәріздес нан өнімдерімен, вафлимен | 85 | ||
17. | Томат пастасы мыналармен алмастырылады: | 100 | |
томат езбесімен; | 200 | ||
томат тұздығымен; | 100 | ||
томат тұздығымен, ащы қышқыл деликатесті тұздықпен; | 33 | ||
томат шырынымен, жас қызанақпен | 500 | ||
18. | Жас жемістер мыналармен алмастырылады: | 100 | |
жас жидектермен; | 100 | ||
апельсиндермен, мандариндермен; | 100 | ||
қарбыздармен; | 300 | ||
қауындармен; | 200 | ||
кепкен жемістермен; | 20 | ||
сублимациялық кепкен жемістермен немесе жидектермен; | 20 | ||
консервіленген компоттармен2; | 50 | ||
табиғи жеміс және жидек шырындармен; | 100 | ||
құрамында кұрғақ заты 50%-дан кем емес концентратты жеміс және жидек шы- рындармен; | 20 | ||
сублимациялык кепкен шырындарға; | 18 | ||
жеміс сусындармен; | 130 | ||
жемістердің және жидектердің сығындысымен; | 10 | ||
тосаппен, джемдермен, повидломен; | 17 | ||
жеміс және жидек сығындысындағы кисель концентратымен | 30 | ||
19. | Жеміс және жидек шырындары мыналармен алмастырылады: | 100 | |
тіске басар көкөніс консервілермен; | 50 | ||
лимон қышқылымен және қантпен; | 0,5 | ||
томат немесе көкөніс шырынымен; | 15 | ||
сиыр сүтімен | 300 | ||
20. | Кепкен жемістер мыналармен алмастырылады: | 100 | |
қантпен және шаймен | 50/2 | ||
21. | Жемісті және жидекті сығындысындағы кисель концентраты мыналармен алма- стырылады: | 100 | |
қантпен және шаймен | 15/2 | ||
22. | Табиғи кофе мыналармен алмастырылады: | 100 | |
ерітінді кофемен; | 50 | ||
кофе сусынымен; | 2 | ||
какао-ұнтағымен; | 40 | ||
1 сұрыпты қара байха шаймен | 200 | ||
23. | Қара байха шай мыналармен алмастырылады: | 100 | |
еритін шаймен; | 25 | ||
кофе сусынымен | 80 | ||
24. | Қыша ұнтағы мынамен алмастырылады: | 100 | |
дайын қышамен | 300 | ||
25. | Картоп крахмалы мыналармен алмастырылады: | 100 | |
жеміс және жидек сығындысынан кисел концентратымен; | 600 | ||
жас картоппен | 100 | ||
26. | Табиғи спиртті сірке суы мынамен алмастырылады: | 100 | |
сірке су эссенциясымен | 500 |