Аквашаруашылық саласында балық өсіру-биологиялық негiздемені әзірлеу қағидаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің м.а. 2025 жылғы 16 қыркүйектегі № 298 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2025 жылғы 18 қыркүйекте № 36874 болып тіркелді

      ЗҚАИ-ның ескертпесі!
      Қолданысқа енгізілу тәртібін 4-тармақтан қараңыз.

      "Аквашаруашылық туралы" Қазақстан Республикасы Заңының 14-бабы 6-тармағының 3) тармақшасына және 16-бабы 1-тармағының 3) тармақшасына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:

      1. Қоса беріліп отырған Аквашаруашылық саласында балық өсіру-биологиялық негiздемені әзірлеу қағидалары бекітілсін.

      2. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің Балық шаруашылығы комитеті заңнамада белгіленген тәртіппен:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;

      2) осы бұйрық ресми жарияланғаннан кейін оның Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасының ауыл шаруашылығы вице-министріне жүктелсін.

      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік алпыс күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің міндетін атқарушы
А. Бердалин

      "КЕЛІСІЛДІ"
Қазақстан Республикасы
Ғылым және жоғары білім
министрлігі

      "КЕЛІСІЛДІ"
Қазақстан Республикасы
Су ресурстары және ирригация
министрлігі

  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің міндетін атқарушы
2025 жылғы 16 қыркүйектегі
№ 298 бұйрығымен бекітілген

Аквашаруашылық саласында балық өсіру-биологиялық негіздемені әзірлеу қағидалары

1-тарау. Жалпы ережелер

      1. Осы Аквашаруашылық саласында балық өсіру-биологиялық негіздемені әзірлеу қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) "Аквашаруашылық туралы" Қазақстан Республикасы Заңының (бұдан әрі – Заң) 14-бабы 6-тармағының 3) тармақшасына және 16-бабы 1-тармағының 3) тармақшасына сәйкес әзірленді және аквашаруашылық саласында балық өсіру-биологиялық негіздемені әзірлеу тәртібін айқындайды.

      2. Осы Қағидаларда мынадай негізгі ұғымдар пайдаланылады:

      1) аквашаруашылық – аквашаруашылық объектілерін көбейтуге және (немесе) күтіп-ұстауға, өсіруге байланысты қызмет;

      2) аквашаруашылық объектілері – аквашаруашылық субъектілері көбейтетін және (немесе) күтіп-ұстайтын, өсіретін балықтар, су моллюскалары және шаян тәрізділер;

      3) аквашаруашылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеме (бұдан әрі – биологиялық негіздеме) – зерттеулер мен ғылыми деректер, балық шаруашылығы су айдындарының және (немесе) учаскелерінің, балық өсіру тоғандарының, балық өсіру бассейндерінің ағымдағы жай-күйі мен әлеуетін бағалау, сондай-ақ аквашаруашылық объектілерін көбейтуге және (немесе) күтіп-ұстауға, өсіруге байланысты технологияларды қолдану нәтижесінде әзірленген ғылыми негізделген ұсынымдар кешені;

      4) аквашаруашылық саласындағы уәкілетті орган (бұдан әрі – уәкілетті орган) – аквашаруашылық саласындағы басшылықты және салааралық үйлестіруді жүзеге асыратын орталық атқарушы орган;

      5) аквашаруашылық субъектілері – аквашаруашылық объектілерін көбейтуге және (немесе) күтіп-ұстауға, өсіруге байланысты қызметті жүзеге асыратын жеке және (немесе) заңды тұлғалар;

      6) балық өсіру бассейні – аквашаруашылық объектілерін көбейтуге және (немесе) күтіп-ұстауға, өсіруге арналған, жерге батырып орнатылмаған сыйымдылық және (немесе) конструкция;

      7) балық өсіру тоғаны – аквашаруашылық объектілерін көбейтуге және (немесе) күтіп-ұстауға, өсіруге арналған жасанды түрдегі технологиялық су айдыны, оған су шаруашылығы және (немесе) гидротехникалық құрылысжайлар немесе өзге де құрылғылар арқылы су толтырылады.

      3. Биологиялық негіздеме мынадай мақсаттарда әзірленеді:

      1) аквашаруашылықты немесе тауарлық балық өсіруді жүргізу;

      2) аквашаруашылықты жүзеге асыру үшін оңтайлы жағдайлар мен параметрлерді айқындау;

      3) аквашаруашылық объектілерін күтіп-ұстау және өсіру технологияларын қолдану үшін балық шаруашылығы су айдындарының және (немесе) учаскелерінің, балық өсіру тоғандарының, балық өсіру бассейндерінің ағымдағы жай-күйі мен әлеуетін бағалау.

2-тарау. Аквашаруашылық саласында балық өсіру-биологиялық негіздемені әзірлеу тәртібі

      4. Биологиялық негіздемені ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық қызмет субъектілері ретінде аккредиттелген заңды тұлғалар және (немесе) Қазақстан Республикасының заңнамасына сәйкес дербес білім беру ұйымдары (бұдан әрі – ғылыми ұйым) ғылыми зерттеулер негізінде әзірлейді.

      Биологиялық негіздемені әзірлеу Қазақстан Республикасының Азаматтық кодексіне сәйкес аквашаруашылық субъектісі мен ғылыми ұйым арасында жасалатын шарт негізінде жүзеге асырылады.

      5. Аквашаруашылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеме:

      1) осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес бойынша көзделген құрылымға сәйкес көл-тауар шаруашылық қызметі;

      2) осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес бойынша көзделген құрылымға сәйкес тор қоршама шаруашылық қызметі;

      3) осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес бойынша көзделген құрылымға сәйкес тоған және өсімді молайту шаруашылық қызметі;

      4) осы Қағидаларға 4-қосымшаға сәйкес бойынша көзделген құрылымға сәйкес индустриялық шаруашылық қызметі үшін әзірленеді.

      6. Биологиялық негіздеме 5 (бес) жыл мерзімге жасалады.

      7. Аквашаруашылық субъектісі әзірлеген биологиялық негіздеме бекітіп берілген балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскенің және (немесе) жеке меншік құқығында не Қазақстан Республикасының заңнамасында көзделген өзге де заңды негіздерде жер учаскенің және (немесе) жылжымайтын мүліктің орналасқан жері бойынша уәкілетті орган ведомствосының аумақтық бөлімшесіне келісуге ұсынылады.

      Биологиялық негіздемені қарау мерзімі ол тіркелген күнінен бастап күнтізбелік 15 (он бес) күнді құрайды.

      Қарау нәтижелері бойынша уәкілетті орган ведомствосының аумақтық бөлімшесі биологиялық негіздемені келісу туралы не биологиялық негіздемені келісуден бас тарту туралы шешім қабылдайды және аквашаруашылық субъектісіне тиісті хабарлама жібереді. Биологиялық негіздемені келісуден бас тарту туралы шешім қабылданған жағдайда құжат аквашаруашылық субъектісіне қайтарылады.

      8. Биологиялық негіздемені келісуден бас тарту мынадай негіздер бойынша жүзеге асырылады:

      1) биологиялық негіздемеде қамтылған деректердің (мәліметтердің) дұрыс еместігінің анықталуы;

      2) аквашаруашылық субъектісінің және (немесе) биологиялық негіздемеде қамтылған ұсынылған деректердің (мәліметтердің) осы Қағидаларда және Қазақстан Республикасының аквашаруашылық және жануарлар дүниесін қорғау, өсімін молайту және пайдалану саласындағы заңнамасында белгіленген талаптарға сәйкес келмеуі.

  Аквашаруашылық саласында
балық өсіру-биологиялық
негіздемені әзірлеу қағидаларына
1-қосымша

Көл-тауар шаруашылық қызметін жүргізу үшін аквашарушылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеменің құрылымы

      1. Аквашаруашылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеменің (бұдан әрі – биологиялық негіздеме) титул парағы құжаттың, тапсырыс берушінің және әзірлеушінің толық атауын қамтиды.

      2. 1-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын жалпы мәліметтер:

      1) жобаның қысқаша сипаттамасы;

      2) биологиялық негіздемені әзірлеу негіздері.

      3. 2-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің жалпы сипаттамасы:

      1) балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің географиялық жағдайы, су пайдалану үшін негіз;

      2) өңірдің физикалық-географиялық сипаттамасы: климат, топырақ және өсімдіктер;

      3) балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің морфометриялық деректері: жағалау сызығының жай-күйі, ауданы, ең үлкен және басым ұзындығы, ені мен тереңдігі, түбінің сипаты;

      4) гидротехникалық құрылысжайлардың болуы, олардың жай-күйі, балық қорғау құрылғыларының болуы, су айдынының схемасы мен гидротехникалық және балық қорғау құрылысжайларының жоспарын, сондай-ақ балық шаруашылығы су айдынына және (немесе) учаскесіне іргелес жатқан егістіктерді қоса бере отырып, суды толық немесе ішінара ағызу мүмкіндігі;

      5) су айдынының гидрологиялық режимі: жалпы деңгейлік режим, су алмасу, су көлемі, деңгейдің іске қосылуы (су айдынындағы су деңгейінің буланудан және суарудан өзгеруі туралы ақпаратпен), көктемгі тасқын сулардың өту ерекшеліктері;

      6) гидрологиялық режимді жақсартуға арналған ұсыныстар (қажет болған жағдайда).

      4. 3-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің гидрохимиялық сипаттамасы:

      1) метеорологиялық көрсеткіштерді өлшеу нәтижелері: судың температурасы, мөлдірлігі, лайлануы;

      2) төмендегі кестеге сәйкес судың химиялық құрамының көрсеткіштері:

Сынама алу нүктесінің атауы

Көрсеткіштің атауы

Сынама алу және зертханалық талдаулар жүргізу әдістемесі*

Өлшем бірлігі

Шекті рұқсат етілген концентрация**

Нақты концентрация

Шекті рұқсат етілген концентрациялардан асып кетудің болуы, еселігі

1

2

3

4

5

6

7


Хлоридтер







Гидрокарбонаттар







Сульфаттар







Кальций







Магний







Темір







Калий







Натрий







Аммоний азоты







Нитриттер







Нитраттар







Фосфаттар







Сутегі көрсеткіші (рН)







Мұнай өнімдері (қажет болған жағдайда)







Еріген оттегі







Жалпы минералдану







Жалпы қаттылық






      * сынақ жүргізген зертхананы аккредиттеу саласына сәйкес сынама алу және талдау әдістемесі;

      ** "Жерүсті су объектілеріндегі және (немесе) олардың учаскелеріндегі су сапасын сыныптаудың бірыңғай жүйесін бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Су ресурстары және ирригация министрінің 2025 жылғы 4 маусымдағы № 111-НҚ бұйрығына сәйкес сапа сыныптары бойынша су сапасы стандарттарының сандық мәніне сәйкес шекті жол берілетін концентрация;

      3) өсірілген балық түріне концентрацияның артуының әсерін бағалау және химиялық көрсеткіштер бойынша балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің жарамдылығы туралы қорытынды;

      4) экологиялық жағдайды жақсарту жөніндегі ұсынымдар (қажет болған жағдайда).

      5. 4-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын азық-жем базасының жай-күйін талдау:

      1) табиғи азық-жем базаның түрлік құрамы: фитопланктон, зоопланктон, бентос;

      2) азық-жем организмдердің саны мен биомассасын, азық-жем организмдердің ұшырасымдылығының жиілігін, тағамдық құндылығын бағалауды, маусымдар бойынша салыстырмалы динамиканы қоса алғанда, балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің өнімділігін бағалау;

      3) азық-жем базасының жарамдылығын талдау;

      4) балықтардың қоректенуін, азық-жем базасының жалпы жай-күйін, қалдық биомассаны жекелеген компоненттер бойынша бағалау;

      5) қосымша (жасанды) азықтандыру тетігі: азық-жем типі, өндіруші, құрамы, азықтандыру әдісі, азықтандыру кезеңділігі.

      6. 5-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын балық шаруашылығы мелиорациясы:

      1) мелиорациялық іс-шаралар жоспары, жүргізілетін мелиорация түрінің сипаттамасы: механикалық мелиорация, биологиялық мелиорация, техникалық мелиорация;

      2) мелиорацияны жүргізудің кезеңділігі мен шарттары.

      7. 6-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын кәсіпшілік ихтиофаунаның құрамын талдау:

      1) ихтиофаунаның түрлік құрамы туралы: латын, қазақ және орыс тілдерінде атауын, санын, бағалы, сирек немесе қорғалатын түрлердің болуын, жыртқыш немесе бәсекелес түрлердің болуын көрсете отырып, жалпы ақпаратты;

      2) популяция құрылымын, ұзындық-жастық құрамын, балық шаруашылығы су айдыны және (немесе) учаскесі бойынша кеңістікте бөлінуін;

      3) өсірілген балық түрлеріне әсері, оның ішінде ықтимал қауіпті түрлердің (жыртқыштардың) болуы, жабайы ихтиофаунадан болатын аурулар мен паразиттік инфекциялардың қаупі, жоспарланған түрлермен азық-жем бәсекелестігін;

      4) ихтиофаунаны реттеу жөніндегі ұсынымдарды (қажет болған жағдайда ихтиофаунаны ішінара немесе толық ауыстыру).

      8. 7-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын тауарлық балық өсіру:

      1) өсіруге ұсынылатын балық түрлері;

      2) балық түрлерін таңдаудың биологиялық негіздеме;

      3) балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің репродуктивті әлеуетін есептеу;

      4) құртшабақтардың санын көрсете отырып, оларды суға жіберу жоспары;

      5) жоспарланған аулау болжамы;

      6) балық аурулары және олардың профилактикасы туралы мәліметтер;

      7) балық шаруашылығы су айдынын және (немесе) учаскесін пайдалану әдісін және белгіленген балық түрлерін өсірудің қабылданатын әдісін таңдау және негіздеу;

      8) балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің жобалық қуатын есептеу.

      9. 8-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын қорытынды ережелер:

      1) форс-мажорлық ахуал сипаттамасы;

      2) балық шаруашылығы су айдынында және (немесе) учаскесінде көл-тауар шаруашылығы қызметін жүргізудің орындылығы мен жол берілуі туралы қорытынды.

  Аквашаруашылық саласында
балық өсіру-биологиялық
негіздемені әзірлеу қағидаларына
2-қосымша

Тор қоршама шаруашылық қызметін жүргізу үшін аквашарушылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеменің құрылымы

      1. Аквашаруашылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеменің (бұдан әрі – биологиялық негіздеме) титул парағы құжаттың, тапсырыс берушінің және әзірлеушінің толық атауын қамтиды.

      2. 1-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын жалпы мәліметтер:

      1) жобаның қысқаша сипаттамасы;

      2) биологиялық негіздемені әзірлеу негіздері.

      3. 2-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің жалпы сипаттамасы:

      1) балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің географиялық жағдайы, су пайдалану үшін негіз;

      2) өңірдің физикалық-географиялық сипаттамасы: климат, топырақ және өсімдіктер;

      3) балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің морфометриялық деректері: жағалау сызығының жай-күйі, ауданы, ең үлкен және басым ұзындығы, ені мен тереңдігі, түбінің сипаты;

      4) су айдынының гидрологиялық режимі: жалпы деңгейлік режим, су алмасу, су көлемі, деңгейдің іске қосылуы (су айдынындағы су деңгейінің буланудан және суарудан өзгеруі туралы ақпаратпен), көктемгі тасқын сулардың өту ерекшеліктері.

      4. 3-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің гидрохимиялық сипаттамасы:

      1) метеорологиялық көрсеткіштерді өлшеу нәтижелері: судың температурасы, мөлдірлігі, лайлануы;

      2) төмендегі кестеге сәйкес судың химиялық құрамының көрсеткіштері:

Сынама алу нүктесінің атауы

Көрсеткіштің атауы

Сынама алу және зертханалық талдаулар жүргізу әдістемесі*

Өлшем бірлігі

Шекті рұқсат етілген концентрация**

Нақты концентрация

Шекті рұқсат етілген концентрациялардан асып кетудің болуы, еселігі

1

2

3

4

5

6

7


Хлоридтер







Гидрокарбонаттар







Сульфаттар







Кальций







Магний







Темір







Калий







Натрий







Аммоний азоты







Нитриттер







Нитраттар







Фосфаттар







Сутегі көрсеткіш і (рН)







Мұнай өнімдері (қажет болған жағдайда)







Еріген оттегі







Жалпы минералдану







Жалпы қаттылық






      * сынақ жүргізген зертхананы аккредиттеу саласына сәйкес сынама алу және талдау әдістемесі;

      ** "Жерүсті су объектілеріндегі және (немесе) олардың учаскелеріндегі су сапасын сыныптаудың бірыңғай жүйесін бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Су ресурстары және ирригация министрінің 2025 жылғы 4 маусымдағы № 111-НҚ бұйрығына сәйкес сапа сыныптары бойынша су сапасы стандарттарының сандық мәніне сәйкес шекті жол берілетін концентрация;

      3) өсірілген балық түріне концентрацияның артуының әсерін бағалау және химиялық көрсеткіштер бойынша балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің жарамдылығы туралы қорытынды;

      4) экологиялық жағдайды жақсарту жөніндегі ұсынымдар, қажет болған жағдайда.

      5. 4-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын азық-жем базасының жай-күйін талдау:

      1) табиғи азық-жем базасының түрлік құрамы: фитопланктон, зоопланктон, бентос;

      2) азық-жем организмдердің саны мен биомассасын, азық-жем организмдердің ұшырасымдылығының жиілігін, тағамдық құндылығын бағалауды, маусымдар бойынша салыстырмалы динамиканы қоса алғанда, балық шаруашылығы су айдынының және (немесе) учаскесінің өнімділігін бағалау;

      3) азық-жем базасының жарамдылығын талдау;

      4) азық-жем компоненттері бойынша балықтардың қоректенуін, азық-жем базасының жалпы жай-күйін, қалдық биомассаны бағалау;

      5) қосымша (жасанды) азықтандыру механизмі: азық-жем типі, өндіруші, құрамы, азықтандыру әдісі, азықтандыру кезеңділігі.

      6. 5-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын балық шаруашылығы мелиорациясы:

      1) мелиорациялық іс-шаралар жоспары, жүргізілетін мелиорация түрінің сипаттамасы: механикалық мелиорация, биологиялық мелиорация, техникалық мелиорация;

      2) мелиорацияны жүргізудің кезеңділігі мен шарттары.

      7. 6-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын кәсіпшілік ихтиофаунаның құрамын талдау:

      1) ихтиофаунаның түрлік құрамы туралы: латын, қазақ және орыс тілдерінде атауын, санын, бағалы, сирек немесе қорғалатын түрлердің болуын, жыртқыш немесе бәсекелес түрлердің болуын көрсете отырып, жалпы ақпаратты;

      2) популяция құрылымын, ұзындық-жастық құрамын, балық шаруашылығы су айдыны және (немесе) учаскесі бойынша кеңістікте бөлінуін;

      3) өсірілген балық түрлеріне әсері, оның ішінде ықтимал қауіпті түрлердің (жыртқыштардың) болуы, жабайы ихтиофаунадан болатын аурулар мен паразиттік инфекциялардың қаупі, жоспарланған түрлермен азық-жем бәсекелестігі.

      8. 7-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын тор қоршама шаруашылық қызметін жүргізу технологиясы:

      1) тор қоршаманың типін, тор қоршаманың санын сипаттау;

      2) конструкция сипаттамасы: өлшемі, пішіні, тереңдігі, көлемі, материал;

      3) су айдынында және (немесе) тор қоршамалар учаскесінде орналастырудың ұсынылатын схемасы, тор қоршамалар арасындағы қашықтық;

      4) өсірілетін балықтарға байланысты тор қоршаманың сапасы мен ұяшық өлшемі бойынша ұсынымдар;

      5) жыртқыштардан және биологиялық ластанудан қорғау бойынша ұсынымдар;

      6) тор қоршамаларды күту және оларға қызмет көрсету бойынша ұсынымдар: азық-жем қалдықтарын жою, тор қоршамаларды тазалау.

      9. 8-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын тауарлық балық өсіру:

      1) тор қоршамаларда тауарлық балық өсіру технологиясы: өсірілетін түрдің атауы, жас тобы, өсіру мерзімі;

      2) өсірілетін балық түрін таңдаудың биологиялық негіздемесі;

      3) өсіру жоспары: саны, отырғызу тығыздығы, күтіп-ұстау мерзімі;

      4) шығу кезінде жоспарланған өнім;

      5) балық басын толықтыратын аналық басының құрамын талдау, меншікті өсімін молайтудың ықтимал қуатын есептеу;

      6) аурулардың профилактикасы және карантин жөніндегі іс-шаралар;

      7) шаруашылықтың жобалық қуатын есептеу.

      10. 9-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын қорытынды бөлігі:

      1) форс-мажорлық ахуал сипаттамасы;

      2) су айдынында және (немесе) учаскеде тор қоршама шаруашылық қызметін жүргізудің орындылығы мен жол берілуі туралы жалпыланған қорытынды.

  Аквашаруашылық саласында
балық өсіру-биологиялық
негіздемені әзірлеу қағидаларына
3-қосымша

Тоған және өсімді молайту шаруашылық қызметін жүргізуге арналған аквашарушылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеменің құрылымы

      1. Аквашаруашылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеменің (бұдан әрі – биологиялық негіздеме) титул парағы құжаттың, тапсырыс берушінің және әзірлеушінің толық атауын қамтиды.

      2. 1-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын жалпы мәліметтер:

      1) жобаның қысқаша сипаттамасы;

      2) биологиялық негіздемені әзірлеу негіздері.

      3. 2 тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын балық өсіретін тоғандарда және (немесе) бассейндерде объектілерді тауарлық өсіру:

      1) өсірілетін аквашаруашылық объектісінің сипаттамасы;

      2) аквашаруашылық объектісін өсіру әдісі;

      3) өсіру жоспары: саны, отырғызу тығыздығы, күтіп-ұстау мерзімі;

      4) шығу кезінде жоспарланған өнім;

      5) балық басын толықтыратын аналық басының құрамын талдау, меншікті өсімін молайтудың ықтимал қуатын есептеу;

      6) аурулардың профилактикасы және карантин жөніндегі іс-шаралар.

      4. 3-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын азықтандыру технологиясы:

      1) азықтандыру тетігі: азық-жем типі, өндіруші, құрамы, азықтандыру әдісі, азықтандыру кезеңділігі;

      2) қоректік заттарға деген қажеттілік.

      5. 4-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын тоғанның және (немесе) балық өсіретін бассейннің жалпы сипаттамасы:

      1) балық өсіретін тоғанның және (немесе) балық өсіретін бассейннің орналасқан жері (аудан, облыс, координаттар);

      2) өңірдің физикалық-географиялық сипаттамасы: климат, топырақ және өсімдіктер;

      3) морфометриялық деректер: балық өсіретін тоған түбінің ауданы, ұзындығы, ені мен тереңдігі, сипаты;

      4) балық өсіретін тоғанның және (немесе) балық өсіретін бассейннің орналасу картасы-схемасы;

      5) су алмасу режимі және температуралық жағдайлар;

      6) шаруашылықтың өндірістік қуатын есептеу.

      6. 5-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын балық өсіретін тоғанның және (немесе) бассейннің және сумен жабдықтау көзінің гидрохимиялық сипаттамасы:

      1) сумен жабдықтау көзінің сипаттамасы;

      2) метеорологиялық көрсеткіштерді өлшеу нәтижелері: судың температурасы, мөлдірлігі, лайлануы;

      3) төмендегі кестеге сәйкес судың химиялық құрамының көрсеткіштері:

Сынама алу нүктесінің атауы

Көрсеткіштің атауы

Сынама алу және зертханалық талдаулар жүргізу әдістемесі*

Өлшем бірлігі

Шекті рұқсат етілген концентрация**

Нақты концентрация

Шекті рұқсат етілген концентрациялардан асып кетудің болуы, еселігі

1

2

3

4

5

6

7


Хлоридтер







Гидрокарбонаттар







Сульфаттар







Кальций







Магний







Темір







Калий







Натрий







Аммоний азоты







Нитриттер







Нитраттар







Фосфаттар







Сутегі көрсеткіші (рН)







Мұнай өнімдері (қажет болған жағдайда)







Еріген оттегі







Жалпы минералдану







Жалпы қаттылық






      * сынақ жүргізген зертхананы аккредиттеу саласына сәйкес сынама алу және талдау әдістемесі;

      ** "Жерүсті су объектілеріндегі және (немесе) олардың учаскелеріндегі су сапасын сыныптаудың бірыңғай жүйесін бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Су ресурстары және ирригация министрінің 2025 жылғы 4 маусымдағы № 111-НҚ бұйрығына сәйкес сапа сыныптары бойынша су сапасы стандарттарының сандық мәніне сәйкес шекті жол берілетін концентрация;

      4) аквашаруашылық объектілеріне концентрацияның асып кетуінің әсерін бағалау;

      5) экологиялық жағдайды жақсарту жөніндегі ұсынымдар (қажет болған жағдайда).

      7. 6-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын балық шаруашылығы мелиорациясы:

      1) мелиорациялық іс-шаралар жоспары, жүргізілетін мелиорация түрінің сипаттамасы: механикалық мелиорация, биологиялық мелиорация, техникалық мелиорация;

      2) мелиорацияны жүргізудің кезеңділігі мен шарттары.

      8. 7-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын қорытынды бөлігі:

      1) форс-мажорлық ахуал сипаттамасы;

      2) осы балық өсіретін тоғандарда және (немесе) бассейндерде аквашаруашылық тоған және (немесе) өсімді молайту шаруашылық қызметін жүргізудің орындылығы мен жол берілуі туралы жалпыланған қорытынды.

  Аквашаруашылық саласында
балық өсіру-биологиялық
негіздемені әзірлеу қағидаларына
4-қосымша

Индустриялық шаруашылық қызметін жүргізу үшін аквашарушылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеменің құрылымы

      1. Аквашаруашылық саласындағы балық өсіру-биологиялық негіздеменің (бұдан әрі – биологиялық негіздеме) титул парағы құжаттың, тапсырыс берушінің және әзірлеушінің толық атауын қамтиды.

      2. 1-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын жалпы мәліметтер:

      1) жобаның қысқаша сипаттамасы;

      2) биологиялық негіздемені әзірлеу негіздері.

      3. 2-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын тұйықталған сумен жабдықтау қондырғысының жалпы сипаттамасы:

      1) тұйықталған сумен жабдықтау қондырғысының (бұдан әрі – ТСЖҚ) орналасқан жері (аудан, облыс, координаттар);

      2) ТСЖҚ сипаттамасы: бассейндер саны және олардың көлемі, дайындау материалдары;

      3) ТСЖҚ-ның орналасу картасы-схемасы.

      4. 3-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын индустриялық шаруашылық қызметті жүргізу:

      1) ТСЖҚ-да аквашаруашылық объектісінің өсірілетін түрінің сипаттамасы: өсірілетін түрдің атауы, жас тобы, өсіру мерзімі;

      2) аквашаруашылық объектісін өсірудің ұсынылатын әдісі;

      3) өсіру жоспары: саны, отырғызу тығыздығы, күтіп-ұстау мерзімі;

      4) шығу кезінде жоспарланған өнім;

      5) балық басын толықытыратыр аналық басының құрамын талдау, меншікті өсімін молайтудың ықтимал қуатын есептеу;

      6) су алмасу режимі және температуралық жағдайлар;

      7) аурулар профилактикасы және карантин жөніндегі іс-шаралар.

      5. 4-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын азықтандыру технологиясы:

      1) азықтандыру тетігі: азық-жем типі, өндіруші, құрамы, азықтандыру әдісі, азықтандыру кезеңділігі;

      2) қоректік заттарға деген қажеттілік.

      6. 5-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын гидрохимиялық сипаттама:

      1) сумен жабдықтау көзінің сипаттамасы;

      2) метеорологиялық көрсеткіштерді өлшеу нәтижелері: судың температурасы, мөлдірлігі, лайлануы;

      3) төмендегі кестеге сәйкес судың химиялық құрамының көрсеткіштері:

Сынама алу нүктесінің атауы

Көрсеткіштің атауы

Сынама алу және зертханалық талдаулар жүргізу әдістемесі*

Өлшем бірлігі

Шекті рұқсат етілген концентрация**

Нақты концентрация

Шекті рұқсат етілген концентрациялардан асып кетудің болуы, еселігі

1

2

3

4

5

6

7


Хлоридтер







Гидрокарбонаттар







Сульфаттар







Кальций







Магний







Темір







Калий







Натрий







Аммоний азоты







Нитриттер







Нитраттар







Фосфаттар







Сутегі көрсеткіші (рН)







Мұнай өнімдері (қажет болған жағдайда)







Еріген оттегі







Жалпы минералдану







Жалпы қаттылық






      * сынақ жүргізген зертхананы аккредиттеу саласына сәйкес сынама алу және талдау әдістемесі;

      ** Жерүсті су объектілеріндегі және (немесе) олардың учаскелеріндегі су сапасын сыныптаудың бірыңғай жүйесін бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Су ресурстары және ирригация министрінің 2025 жылғы 4 маусымдағы № 111-НҚ бұйрығына сәйкес сапа сыныптары бойынша су сапасы стандарттарының сандық мәніне сәйкес шекті жол берілетін концентрация;

      4) аквашаруашылық объектілеріне концентрацияның асып кетуінің әсерін бағалау;

      5) экологиялық жағдайды жақсарту жөніндегі ұсынымдар (қажет болған жағдайда).

      7. 6-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын өндірістік қуаттылықты бағалау:

      1) өндірістік-техникалық базаның сипаттамасы;

      2) сүзу жүйесінің сипаттамасы;

      3) шаруашылықтың өндірістік қуатын есептеу.

      8. 7-тарау. Мынадай ақпаратты қамтитын қорытынды бөлігі:

      1) ТСЖҚ технологиялық циклі және технологиялық процестері бойынша ұсынымдар;

      2) индустриялық шаруашылық қызметті жүргізу жөніндегі ұсынымдар.

Об утверждении Правил разработки рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры

Приказ и.о. Министра сельского хозяйства Республики Казахстан от 16 сентября 2025 года № 298. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 18 сентября 2025 года № 36874

      Примечание ИЗПИ!
      Порядок введения в действие см. п. 4.

      В соответствии с подпунктом 3) пункта 6 статьи 14 и подпунктом 3) пункта 1 статьи 16 Закона Республики Казахстан "Об аквакультуре" ПРИКАЗЫВАЮ:

      1. Утвердить прилагаемые Правила разработки рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры.

      2. Комитету рыбного хозяйства Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан в установленном законодательством порядке обеспечить:

      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;

      2) размещение настоящего приказа на интернет-ресурсе Министерства сельского хозяйства Республики Казахстан после его официального опубликования.

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на курирующего вице-министра сельского хозяйства Республики Казахстан.

      4. Настоящий приказ вводится в действие по истечении шестидесяти календарных дней после дня его первого официального опубликования.

      исполняющий обязанности
Министра сельского хозяйства
Республики Казахстан
А. Бердалин

      "СОГЛАСОВАН"
Министерство науки
и высшего образования
Республики Казахстан

      "СОГЛАСОВАН"
Министерство водных
ресурсов и ирригации
Республики Казахстан

  Утверждены приказом
исполняющий обязанности
Министра сельского хозяйства
Республики Казахстан
от 16 сентября 2025 года № 298

Правила разработки рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры

Глава 1. Общие положения

      1. Настоящие Правила разработки рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры (далее – Правила) разработаны в соответствии с подпунктом 3) пункта 6 статьи 14 и подпунктом 3) пункта 1 статьи 16 Закона Республики Казахстан "Об аквакультуре" (далее – Закон) и определяют порядок разработки рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры.

      2. В настоящих Правилах используются следующие основные понятия:

      1) аквакультура – деятельность, связанная с разведением и (или) содержанием, выращиванием объектов аквакультуры;

      2) объекты аквакультуры – рыбы, водные моллюски и ракообразные, которые разводятся и (или) содержатся, выращиваются субъектами аквакультуры;

      3) рыбоводно-биологическое обоснование в области аквакультуры (далее – биологическое обоснование) – комплекс научно-обоснованных рекомендаций, разработанных в результате исследований и научных данных, оценки текущего состояния и потенциала рыбохозяйственных водоемов и (или) участков, рыбоводных прудов, рыбоводных бассейнов, а также применения технологий, связанных с разведением и (или) содержанием, выращиванием объектов аквакультуры;

      4) уполномоченный орган в области аквакультуры (далее – уполномоченный орган) – центральный исполнительный орган, осуществляющий руководство и межотраслевую координацию в области аквакультуры;

      5) субъекты аквакультуры – физические и (или) юридические лица, осуществляющие деятельность, связанную с разведением и (или) содержанием, выращиванием объектов аквакультуры;

      6) рыбоводный бассейн – емкость и (или) конструкция, непрочно связанные с землей, предназначенные для разведения и (или) содержания, выращивания объектов аквакультуры;

      7) рыбоводный пруд – искусственно созданный технологический водоем, предназначенный для разведения и (или) содержания, выращивания объектов аквакультуры, который наполняется водой посредством водохозяйственных и (или) гидротехнических сооружений или иных устройств.

      3. Биологическое обоснование разрабатывается в следующих целях:

      1) ведения аквакультуры или товарного рыбоводства;

      2) определения оптимальных условий и параметров для осуществления аквакультуры;

      3) оценки текущего состояния и потенциала рыбохозяйственных водоемов и (или) участков, рыбоводных прудов, рыбоводных бассейнов для применения технологий содержания и выращивания объектов аквакультуры.

Глава 2. Порядок разработки рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры

      4. Биологическое обоснование разрабатывается на основании научных исследований юридическими лицами, аккредитованными как субъекты научной и (или) научно-технической деятельности, и (или) автономными организациями образования в соответствии с законодательством Республики Казахстан (далее –научная организация).

      Разработка биологического обоснования осуществляется на основании договора, заключаемого между субъектом аквакультуры и научной организацией в соответствии с Гражданским кодексом Республики Казахстан.

      5. Рыбоводно-биологическое обоснование в области аквакультуры разрабатывается для:

      1) озерно-товарной хозяйственной деятельности в соответствии со структурой, предусмотренной согласно приложению 1 к настоящим Правилам;

      2) садковой хозяйственной деятельности в соответствии со структурой, предусмотренной согласно приложению 2 к настоящим Правилам;

      3) прудовой и воспроизводственной хозяйственной деятельности в соответствии со структурой, предусмотренной согласно приложению 3 к настоящим Правилам;

      4) индустриальной хозяйственной деятельности в соответствии со структурой, предусмотренной согласно приложению 4 к настоящим Правилам.

      6. Биологическое обоснование составляется сроком на 5 (пять) лет.

      7. Разработанное субъектом аквакультуры биологическое обоснование представляется на согласование в территориальное подразделение ведомства уполномоченного органа по месту нахождения закрепленного рыбохозяйственного водоема и (или) участка, и (или) земельного участка, и (или) недвижимого имущества на праве частной собственности либо на иных законных основаниях, предусмотренных законодательством Республики Казахстан.

      Срок рассмотрения биологического обоснования составляет 15 (пятнадцать) календарных дней со дня его регистрации.

      По результатам рассмотрения территориальное подразделение ведомства уполномоченного органа принимает решение о согласовании биологического обоснования, либо об отказе в согласовании биологического обоснования, и направляет субъекту аквакультуры соответствующее уведомление. В случае принятия решения об отказе в согласовании биологического обоснования, документ возвращается субъекту аквакультуры.

      8. Отказ в согласовании биологического обоснования осуществляется по следующим основаниям:

      1) установление недостоверности данных (сведений), содержащихся в биологическом обосновании;

      2) несоответствие субъекта аквакультуры и (или) представленных данных (сведений), содержащихся в биологическом обосновании, настоящим Правилам и законодательству Республики Казахстан в области аквакультуры и охраны, воспроизводства и использования животного мира.

  Приложение 1
к Правилам разработки
рыбоводно-биологического
обоснования в области
аквакультуры

Структура рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры для ведения озерно-товарной хозяйственной деятельности

      1. Титульный лист рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры (далее – биологическое обоснование) содержит полное наименование документа, заказчика и разработчика.

      2. Глава 1. Общие сведения, включающая следующую информацию:

      1) краткое описание проекта;

      2) основания разработки биологического обоснования.

      3. Глава 2. Общая характеристика рыбохозяйственного водоема и (или) участка, включающая следующую информацию:

      1) географическое положение рыбохозяйственного водоема и (или) участка, основание для водопользования;

      2) физико-географическая характеристика региона: климат, почва и растительность;

      3) морфометрические данные рыбохозяйственного водоема и (или) участка: состояние береговой линии, площадь, наибольшая и преобладающая длина, ширина и глубина, характер дна;

      4) наличие гидротехнических сооружений, их состоянии, наличии рыбозащитных устройств, возможности полного или частичного сброса воды, с приложением схемы водоема и плана гидротехнических и рыбозащитных сооружений, а также прилегающих к рыбохозяйственному водоему и (или) участку полей;

      5) гидрологический режим водоема: общий уровневый режим, водообмен, водный объем, сработка уровня (с информацией об изменении уровня воды в водоеме от испарения и полива), особенности прохождения весенних паводковых вод;

      6) рекомендации для улучшения гидрологического режима (при необходимости).

      4. Глава 3. Гидрохимическая характеристика рыбохозяйственного водоема и (или) участка, включающая следующую информацию:

      1) результаты измерения метеорологических показателей: температура воды, прозрачность, мутность;

      2) показатели химического состава воды, согласно нижеприведенной таблице:

Наименование точки отбора проб

Наименование показателя

Методика отбора проб и проведения лабораторных анализов*

Единица измерения

Предельно допустимая концентрация**

Фактическая концентрация

Наличие превышения предельно допустимых концентраций, кратность

1

2

3

4

5

6

7


Хлориды







Гидрокарбонаты







Сульфаты







Кальций







Магний







Железо







Калий







Натрий







Аммонийный азот







Нитриты







Нитраты







Фосфаты







Водородный показатель (рН)







Нефтепродукты (при необходимости)







Растворенный кислород







Общая минерализация







Жесткость общая






      * методика отбора и анализа проб в соответствии области аккредитации лаборатории, проводившей испытание;

      ** предельно допустимая концентрация в соответствии с числовым значением стандартов качества вод по классам качества согласно приказу Министра водных ресурсов и ирригации Республики Казахстан от 4 июня 2025 года № 111-НҚ "Об утверждении единой системы классификации качества воды в поверхностных водных объектах и (или) их частях";

      3) оценку влияния превышения концентраций на выращиваемый вид рыб и вывод о пригодности рыбохозяйственного водоема и (или) участка по химическим показателям;

      4) рекомендации по улучшению экологической обстановки (при необходимости).

      5. Глава 4. Анализ состояния кормовой базы, включающая следующую информацию:

      1) видовой состав естественной кормовой базы: фитопланктона, зоопланктона, бентоса;

      2) оценку продуктивности рыбохозяйственного водоема и (или) участка, включая численность и биомассы кормовых организмов, частоту встречаемости кормовых организмов, оценку пищевой ценности, сравнительную динамику по сезонам;

      3) анализ пригодности кормовой базы;

      4) оценку накормленности рыб, общего состояния кормовой базы, остаточной биомассы по отдельным компонентам;

      5) механизм дополнительного (искусственного) кормления: тип корма, производитель, состав, метод кормления, периодичность кормления.

      6. Глава 5. Рыбохозяйственная мелиорация, включающая следующую информацию:

      1) план мелиоративных мероприятий, описание вида проводимой мелиорации: механическая мелиорация, биологическая мелиорация, техническая мелиорация;

      2) периодичность и условия проведения мелиорации.

      7. Глава 6. Анализ состава промысловой ихтиофауны, включающая следующую информацию:

      1) общую информацию о видовом составе ихтиофауны с указанием: латинского, казахского и русского названия, численности, наличия ценных, редких или охраняемых видов, присутствия хищных или конкурентных видов;

      2) структуру популяции, размерно-возрастной состав, пространственное распределение по рыбохозяйственному водоему и (или) участку;

      3) влияние на выращиваемые виды рыб, в том числе наличие потенциально опасных видов (хищников), угрозы болезней и паразитарных заражений от дикой ихтиофауны, кормовую конкуренцию с планируемыми видами;

      4) рекомендации по регулированию ихтиофауны (частичной или полной замене ихтиофауны, при необходимости).

      8. Глава 7. Товарное выращивание рыб, включающая следующую информацию:

      1) виды рыб, рекомендуемые для выращивания;

      2) биологическое обоснование выбора видов рыб;

      3) расчет репродуктивного потенциала рыбохозяйственного водоема и (или) участка;

      4) план зарыбления молодью рыб, с указанием их количества;

      5) прогноз планируемого улова;

      6) сведения о болезнях рыб и их профилактики;

      7) выбор и обоснование метода эксплуатации рыбохозяйственного водоема и (или) участка и принимаемого метода выращивания намеченных видов рыб;

      8) расчет проектной мощности рыбохозяйственного водоема и (или) участка.

      9. Глава 8. Заключительные положения, включающая следующую информацию:

      1) описание форс-мажорных ситуаций;

      2) вывод о целесообразности и допустимости ведения озерно-товарной хозяйственной деятельности на рыбохозяйственном водоеме и (или) участке.

  Приложение 2
к Правилам разработки
рыбоводно-биологического
обоснования в области
аквакультуры

Структура рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры для ведения садковой хозяйственной деятельности

      1. Титульный лист рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры (далее – биологическое обоснование) содержит полное наименование документа, заказчика и разработчика.

      2. Глава 1. Общие сведения, включающая следующую информацию:

      1) краткое описание проекта;

      2) основания разработки биологического обоснования.

      3. Глава 2. Общая характеристика рыбохозяйственного водоема и (или) участка, включающая следующую информацию:

      1) географическое положение рыбохозяйственного водоема и (или) участка, основание для водопользования;

      2) физико-географическую характеристику региона: климат, почва и растительность;

      3) морфометрические данные рыбохозяйственного водоема и (или) участка: состояние береговой линии, площадь, наибольшая и преобладающая длина, ширина и глубина, характер дна;

      4) гидрологический режим водоема: общий уровневый режим, водообмен, водный объем, сработка уровня (с информацией об изменении уровня воды в водоеме от испарения и полива), особенности прохождения весенних паводковых вод.

      4. Глава 3. Гидрохимическая характеристика рыбохозяйственного водоема и (или) участка, включающая следующую информацию:

      1) результаты измерения метеорологических показателей: температуру воды, прозрачность, мутность;

      2) показатели химического состава воды, согласно нижеприведенной таблице:

Наименование точки отбора проб

Наименование показателя

Методика отбора проб и проведения лабораторных анализов*

Единица измерения

Предельно допустимая концентрация**

Фактическая концентрация

Наличие превышения предельно допустимых концентраций, кратность

1

2

3

4

5

6

7


Хлориды







Гидрокарбонаты







Сульфаты







Кальций







Магний







Железо







Калий







Натрий







Аммонийный азот







Нитриты







Нитраты







Фосфаты







Водородный показатель (рН)







Нефтепродукты (при необходимости)







Растворенный кислород







Общая минерализация







Жесткость общая






      * методика отбора и анализа проб в соответствии области аккредитации лаборатории, проводившей испытание;

      ** предельно допустимая концентрация в соответствии с числовым значением стандартов качества вод по классам качества согласно приказу Министра водных ресурсов и ирригации Республики Казахстан от 4 июня 2025 года № 111-НҚ "Об утверждении единой системы классификации качества воды в поверхностных водных объектах и (или) их частях";

      3) оценку влияния превышения концентраций на выращиваемые виды рыб и вывод о пригодности рыбохозяйственного водоема и (или) участка по химическим показателям;

      4) рекомендации по улучшению экологической обстановки, при необходимости.

      5. Глава 4. Анализ состояния кормовой базы, включающая следующую информацию:

      1) видовой состав естественной кормовой базы: фитопланктона, зоопланктона, бентоса;

      2) оценку продуктивности рыбохозяйственного водоема и (или) участка, включая численность и биомассы кормовых организмов, частоту встречаемости кормовых организмов, оценку пищевой ценности, сравнительную динамику по сезонам;

      3) анализ пригодности кормовой базы;

      4) оценку накормленности рыб, общего состояния кормовой базы, остаточной биомассы по отдельным компонентам;

      5) механизм дополнительного (искусственного) кормления: тип корма, производитель, состав, метод кормления, периодичность кормления.

      6. Глава 5. Рыбохозяйственная мелиорация, включающая следующую информацию:

      1) план мелиоративных мероприятий, описание вида проводимой мелиорации: механическая мелиорация, биологическая мелиорация, техническая мелиорация;

      2) периодичность и условия проведения мелиорации.

      7. Глава 6. Анализ состава промысловой ихтиофауны, включающая следующую информацию:

      1) общую информацию о видовом составе ихтиофауны с указанием: латинского, казахского и русского названия, численности, наличия ценных, редких или охраняемых видов, присутствия хищных или конкурентных видов;

      2) структуру популяции, размерно-возрастной состав, пространственное распределение по рыбохозяйственному водоему и (или) участку;

      3) влияние на выращиваемую рыбу, в том числе наличие потенциально опасных видов (хищников), угрозы болезней и паразитарных заражений от дикой ихтиофауны, кормовую конкуренцию с планируемыми видами.

      8. Глава 7. Технология ведения садковой хозяйственной деятельности, включающая следующую информацию:

      1) описание типа садков, количества садков;

      2) описание конструкции: размер, форму, глубину, объем, материал;

      3) рекомендуемую схему расстановки в водоеме и (или) участке садков, расстояние между садками;

      4) рекомендации по качеству сетки и размеру ячейки в зависимости от разводимых рыб;

      5) рекомендации по защите от хищников и биообрастания;

      6) рекомендации по уходу и обслуживанию садков: удаление остатков корма и отходов, очистка садков.

      9. Глава 8. Товарное выращивание рыб, включающая следующую информацию:

      1) технологию товарного выращивания рыб в садках: название выращиваемого вида, возрастную группу, срок выращивания;

      2) биологическое обоснование выбора вида выращиваемых рыб;

      3) план выращивания: количество, плотность посадки, сроки содержания;

      4) планируемую продукцию на выходе;

      5) анализ состава ремонтно-маточного поголовья, расчет возможной мощности собственного воспроизводства;

      6) мероприятия по профилактике болезней и карантину;

      7) расчет проектной мощности хозяйства.

      10. Глава 9. Заключительная часть, включающая следующую информацию:

      1) описание форс-мажорных ситуаций;

      2) обобщенный вывод о целесообразности и допустимости ведения садковой хозяйственной деятельности на водоеме и (или) участке.

  Приложение 3
к Правилам разработки
рыбоводно-биологического
обоснования в области
аквакультуры

Структура рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры для ведения прудовой и воспроизводственной хозяйственной деятельности

      1. Титульный лист рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры (далее – биологическое обоснование) содержит полное наименование документа, заказчика и разработчика.

      2. Глава 1. Общие сведения, включающая следующую информацию:

      1) краткое описание проекта;

      2) основания разработки биологического обоснования.

      3. Глава 2. Товарное выращивание объектов в рыбоводных прудах и (или) бассейнах, включающая следующую информацию:

      1) характеристику выращиваемого объекта аквакультуры;

      2) метод выращивания объекта аквакультуры;

      3) план выращивания: количество, плотность посадки, сроки содержания;

      4) планируемую продукцию на выходе;

      5) анализ состава ремонтно-маточного поголовья, расчет возможной мощности собственного воспроизводства;

      6) мероприятия по профилактике болезней и карантину.

      4. Глава 3. Технология кормления, включающая следующую информацию:

      1) механизм кормления: тип корма, производитель, состав, метод кормления, периодичность кормления;

      2) потребность в питательных веществах.

      5. Глава 4. Общая характеристика пруда и (или) рыбоводного бассейна, включающая следующую информацию:

      1) местоположение рыбоводного пруда и (или) рыбоводного бассейна (район, область, координаты);

      2) физико–географическую характеристику региона: климат, почва и растительность;

      3) морфометрические данные: площадь, длину, ширину и глубину, характер дна рыбоводного пруда;

      4) карту-схему расположения рыбоводного пруда и (или) рыбоводного бассейна;

      5) режим водообмена и температурные условия;

      6) расчет производственной мощности хозяйства.

      6. Глава 5. Гидрохимическая характеристика рыбоводного пруда и (или) бассейна и источника водоснабжения, включающая следующую информацию:

      1) описание источника водоснабжения;

      2) результаты измерения метеорологических показателей: температуру воды, прозрачность, мутность;

      3) показатели химического состава воды, согласно нижеприведенной таблице:

Наименование точки отбора проб

Наименование показателя

Методика отбора проб и проведения лабораторных анализов*

Единица измерения

Предельно допустимая концентрация**

Фактическая концентрация

Наличие превышения предельно допустимых концентраций, кратность

1

2

3

4

5

6

7


Хлориды







Гидрокарбонаты







Сульфаты







Кальций







Магний







Железо







Калий







Натрий







Аммонийный азот







Нитриты







Нитраты







Фосфаты







Водородный показатель (рН)







Нефтепродукты (при необходимости)







Растворенный кислород







Общая минерализация







Жесткость общая






      * методика отбора и анализа проб в соответствии области аккредитации лаборатории, проводившей испытание;

      ** предельно допустимая концентрация в соответствии с числовым значением стандартов качества вод по классам качества согласно приказу Министра водных ресурсов и ирригации Республики Казахстан от 4 июня 2025 года № 111-НҚ "Об утверждении единой системы классификации качества воды в поверхностных водных объектах и (или) их частях";

      4) оценку влияния превышений концентраций на объекты аквакультуры;

      5) рекомендации по улучшению экологической обстановки (при необходимости).

      7. Глава 6. Рыбохозяйственная мелиорация, включающая следующую информацию:

      1) план мелиоративных мероприятий, описание вида проводимой мелиорации: механическая мелиорация, биологическая мелиорация, техническая мелиорация;

      2) периодичность и условия проведения мелиорации.

      8. Глава 7. Заключительная часть, включающая следующую информацию:

      1) описание форс-мажорных ситуаций;

      2) обобщенный вывод о целесообразности и допустимости ведения прудовой и (или) воспроизводственной хозяйственной деятельности аквакультуры на данных рыбоводных прудах и (или) бассейнах.

  Приложение 4
к Правилам разработки
рыбоводно-биологического
обоснования в области
аквакультуры

Структура рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры для ведения индустриальной хозяйственной деятельности

      1. Титульный лист рыбоводно-биологического обоснования в области аквакультуры (далее – биологическое обоснование) содержит полное наименование документа, заказчика и разработчика.

      2. Глава 1. Общие сведения, включающая следующую информацию:

      1) краткое описание проекта;

      2) основания разработки биологического обоснования.

      3. Глава 2. Общая характеристика установки замкнутого водоснабжения, включающая следующую информацию:

      1) местоположение установки замкнутого водоснабжения (далее – УЗВ) (район, область, координаты);

      2) описание УЗВ: количество бассейнов и их объем, материалы изготовления;

      3) карту-схему расположения УЗВ.

      4. Глава 3. Ведение индустриальной хозяйственной деятельности, включающая следующую информацию:

      1) характеристику выращиваемого вида объекта аквакультуры в УЗВ: название выращиваемого вида, возрастную группу, срок выращивания;

      2) рекомендуемый метод выращивания объекта аквакультуры;

      3) план выращивания: количество, плотность посадки, сроки содержания;

      4) планируемую продукцию на выходе;

      5) анализ состава ремонтно-маточного поголовья, расчет возможной мощности собственного воспроизводства;

      6) режим водообмена и температурные условия;

      7) мероприятия по профилактике болезней и карантину.

      5. Глава 4. Технология кормления, включающая следующую информацию:

      1) механизм кормления: тип корма, производитель, состав, метод кормления, периодичность кормления;

      2) потребность в питательных веществах.

      6. Глава 5. Гидрохимическая характеристика, включающая следующую информацию:

      1) описание источника водоснабжения;

      2) результаты измерения метеорологических показателей: температуру воды, прозрачность, мутность;

      3) показатели химического состава воды согласно нижеприведенной таблице:

Наименование точки отбора проб

Наименование показателя

Методика отбора проб и проведения лабораторных анализов*

Единица измерения

Предельно допустимая концентрация**

Фактическая концентрация

Наличие превышения предельно допустимых концентраций, кратность

1

2

3

4

5

6

7


Хлориды







Гидрокарбонаты







Сульфаты







Кальций







Магний







Железо







Калий







Натрий







Аммонийный азот







Нитриты







Нитраты







Фосфаты







Водородный показатель (рН)







Нефтепродукты (при необходимости)







Растворенный кислород







Общая минерализация







Жесткость общая






      * методика отбора и анализа проб в соответствии области аккредитации лаборатории, проводившей испытание;

      ** предельно допустимая концентрация в соответствии с числовым значением стандартов качества вод по классам качества согласно приказу Министра водных ресурсов и ирригации Республики Казахстан от 4 июня 2025 года № 111-НҚ "Об утверждении единой системы классификации качества воды в поверхностных водных объектах и (или) их частях";

      4) оценку влияния превышений концентраций на объекты аквакультуры;

      5) рекомендации по улучшению экологической обстановки (при необходимости).

      7. Глава 6. Оценка производственной мощности, включающая следующую информацию:

      1) характеристику производственно-технической базы;

      2) описание системы фильтрации;

      3) расчет производственной мощности хозяйства.

      8. Глава 7. Заключительная часть, включающая следующую информацию:

      1) рекомендации по технологическому циклу и технологическим процессам УЗВ;

      2) рекомендации по ведению индустриальной хозяйственной деятельности.