Азаматтық қорғау органдарының қызметкерлері мен әскери қызметшілерін казарма жағдайында және (немесе) карантиндік іс-шараларға қатысқан кезде тамақпен қамтамасыз ету қағидаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрінің 2025 жылғы 28 тамыздағы № 373 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2025 жылғы 29 тамызда № 36731 болып тіркелді

      "Азаматтық қорғау туралы" Қазақстан Республикасы Заңының 101-бабының 5-тармағына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:

      1. Қоса беріліп отырған азаматтық қорғау органдарының қызметкерлері мен әскери қызметшілерін казарма жағдайында және (немесе) карантиндік іс-шараларға қатысқан кезде тамақпен қамтамасыз ету қағидалары бекітілсін.

      2. Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің Өртке қарсы қызмет комитеті:

      1) осы бұйрықты Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуді;

      2) осы бұйрық ресми жарияланғаннан кейін оны Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің интернет-ресурсында орналастыруды қамтамасыз етсін.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасының Төтенше жағдайлар вице-министріне жүктелсін.

      4. Осы бұйрық лауазымды адамдарға оларға қатысты бөлігінде жеткізілсін.

      5. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының
Төтенше жағдайлар министрі
Ч. Аринов

      "КЕЛІСІЛДІ"

      Қазақстан Республикасының

      Қаржы министрлігі

  Қазақстан Республикасының
Төтенше жағдайлар министрі
2025 жылғы 28 тамыздағы
№ 373 Бұйрықпен бекітілген

Азаматтық қорғау органдарының қызметкерлері мен әскери қызметшілерін казарма жағдайында және (немесе) карантиндік іс-шараларға қатысу кезінде тамақпен қамтамасыз ету қағидалары

1-тарау. Жалпы ережелер

      1. Осы Азаматтық қорғау органдарының қызметкерлері мен әскери қызметшілерін казарма жағдайында және (немесе) карантиндік іс-шараларға қатысу кезінде тамақпен қамтамасыз ету қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) азаматтық қорғау органдарының (бұдан әрі – АҚО) қызметкерлері мен әскери қызметшілерін казарма жағдайында және (немесе) карантиндік іс-шараларға қатысу кезінде тамақпен қамтамасыз ету тәртібін айқындайды.

      2. АҚО қызметкерлері мен әскери қызметшілерін тамақпен қамтамасыз ету мемлекеттік сатып алу туралы заңнамаға сәйкес тиісті қызметтерді, тауарларды және жұмыстарды сатып алу арқылы жүзеге асырылады.

2-тарау. Тамақпен қамтамасыз ету тәртібі

      3. АҚО қызметкерлері мен әскери қызметшілері белгіленген табиғи нормалар бойынша пайдалануға дайын тағамдар мен сусындар (таңғы ас, түскі ас және кешкі ас) түрінде тиісті тамақтану орындары арқылы қамтамасыз етіледі.

      Азық-түлік үлесін беру кезінде азық-түлік өнімдерін басқа өнімдерге алмастырудың заттай нормаларында белгіленген өнімдердің өзара алмасу нормалары шегінде рұқсат беріледі.

      Казарма жағдайында және (немесе) карантиндік іс-шараларға қатысатын АҚО қызметкерлері мен әскери қызметшілеріне арналған бір кісілік норма уәкілетті орган бекіткен нормаларға сәйкес қамтамасыз етіледі.

      4. АҚО қызметкерлері мен әскери қызметшілерін пайдалануға дайын тағаммен және сусындармен уақтылы қамтамасыз ету, сондай-ақ пайдалануға дайын тағамның және сусындардың сапасын бақылау тамақтандыруды ұйымдастыру болып табылады.

      Үш тәуліктен аспайтын мерзімге құрғақ азық-түлік пайкісін беру рұқсат етіледі.

      5. Тамақ қатаң түрде бекітілген мәзір бойынша, тамақпен қамтамасыз ету нормалары бойынша өнімдерді тарата отырып (тарату мәзірі) дайындалады.

      6. Азық-түлікті тарату мәзірімен тамақтандыруды ұйымдастыруды жүзеге асыратын жеке немесе заңды тұлғалармен, уәкілетті органның аумақтық органдарымен (бұдан әрі – аумақтық орган) келісу арқылы жасалады.

      Азық-түлікті тарату мәзірі қамтамасыз етудің әр заттай нормасы бойынша, тамақтанушылардың санына қарамастан жасалады, тылдық қамтамасыз ету бөлімшесінің бастығы, жауапты қызметкер немесе АҚО әскери қызметшісі қол қояды және аумақтық орган басшысымен бекітіледі.

      7. Тамақ дайындау процесін және пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын бақылау үшін аумақтық органның жауапты лауазымды адамдары тағайындалады.

      Әрбір тамақ қабылдау алдында тағамдар мен сусындардың әзірлеу процесі мен сапасын бақылауды жүзеге асыратын адамдар мәзір-есептеме бойынша тамақпен қамтамасыз етудің табиғи нормасының толық жеткізілуін және дайын тағамдар мен сусындардың сапасын тексереді.

      Бақылау нәтижелері осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес нысан бойынша тағам сапасын бақылау есебіне арналған кітапқа жазылады.

      Тамақтандыруды ұйымдастыру Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2022 жылғы 17 ақпандағы № ҚР ДСМ-16 бұйрығымен бекітілген "Қоғамдық тамақтану объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидаларына сәйкес жүзеге асырылады (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеудің тізіліміне № 26866 болып тіркелген).

      8. Тылдық қамтамасыз ету бөлімшесінің жауапты лауазымды адамдары тамақтандыруды ұйымдастыру қызметін көрсететін жеке немесе заңды тұлғаларға мынадай мәліметтерді ұсынады:

      1) мемлекеттік сатып алу шарты жасалған кезден бастап тамақтанушылардың саны туралы;

      2) осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес нысан бойынша АҚО қызметкерлері мен әскери қызметшілерді тамақтандыру туралы.

  Азаматтық қорғау
органдарының қызметкерлері
мен әскери қызметшілерін
казарма жағдайында және
(немесе) карантиндік іс-шараларға қатысу кезінде
тамақпен қамтамасыз ету
қағидаларына 1-қосымша
  Нысан

Тағам дайындау сапасын бақылау есебіне арналған кітап _____________________________________ (аумақтық органның атауы)

Ас қабылдау

20__ жылғы "__" _____ таратылымы бойынша тағамның атауы.

Қазанға салынды, кг

нақты масса, г

Аспазшының тегі, аты, әкесінің аты (бар болса), тағамды дайындаған тұлға

Тағам мен сусындарды дайындау процесін және олардың сапасын бақылауды жүзеге асыратын тұлғаның қорытындысы

ет (балық)

картоп

жарма (макарон бұйымдарының)

тағам

Ет (балық) өлшемі

масса

% қалдық

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Таңғы ас










Түскі ас










Кешкі ас










      Аспаз_______________________________________________________________

      қолы, тегі, аты, әкесінің аты (бар болса)

      20__ жылғы "__" _____________

      Ескертпе:

      2, 3, 4, 5, 6, 7 және 8-бағандар мәзір-есептеме негізінде аспазшы тарапынан толтырылады.

      10-бағанда тағам мен сусындарды дайындау процесін және олардың сапасын бақылауды жүзеге асыратын тұлға төмендегілерді жазады:– тағам сапасына баға – "Сапалы" немесе "Сапасыз"; – санитариялық жағдайға баға – "Жақсы", "Қанағаттанарлық" немесе "Қанағаттанарлықсыз".

  Азаматтық қорғау
органдарының қызметкерлері
мен әскери қызметшілерін
казарма жағдайында және
(немесе) карантиндік іс-шараларға қатысу кезінде
тамақпен қамтамасыз ету
қағидаларына 2-қосымша
  Нысан

АҚО қызметкерлері мен әскери қызметшілерін тамақтандыру туралы мәлімет


р/с

Күні

Адам саны

Ескертпе













      Мәліметті құрған _________________________________

      (лауазымы, қолы, тегі, аты, әкесінің аты (бар болса)

      20__жылғы "___" ________

Об утверждении Правил обеспечения питанием сотрудников и военнослужащих органов гражданской защиты при нахождении на казарменном положении и (или) при участии в карантинных мероприятиях

Приказ Министра по чрезвычайным ситуациям Республики Казахстан от 28 августа 2025 года № 373. Зарегистрирован в Министерстве юстиции Республики Казахстан 29 августа 2025 года № 36731

      В соответствии с пунктом 5 статьи 101 Закона Республики Казахстан "О гражданской защите" ПРИКАЗЫВАЮ:

      1. Утвердить прилагаемые Правила обеспечения питанием сотрудников и военнослужащих органов гражданской защиты при нахождении на казарменном положении и (или) при участии в карантинных мероприятиях.

      2. Комитету противопожарной службы Министерства по чрезвычайным ситуациям Республики Казахстан обеспечить:

      1) государственную регистрацию настоящего приказа в Министерстве юстиции Республики Казахстан;

      2) размещение настоящего приказа на интернет-ресурсе Министерства по чрезвычайным ситуациям Республики Казахстан после его официального опубликования.

      3. Контроль за исполнением настоящего приказа возложить на курирующего вице-министра по чрезвычайным ситуациям Республики Казахстан.

      4. Настоящий приказ довести до должностных лиц в части, их касающейся.

      5. Настоящий приказ вводится в действие по истечении десяти календарных дней после дня его первого официального опубликования.

      Министр по чрезвычайным ситуациям
Республики Казахстан
Ч. Аринов

      "СОГЛАСОВАНО"
Министерство финансов
Республики Казахстан

  Утвержден
приказом Министра по
чрезвычайным ситуациям
Республики Казахстан
от 28 августа 2025 года № 373

Правила обеспечения питанием сотрудников и военнослужащих органов гражданской защиты при нахождении на казарменном положении и (или) при участии в карантинных мероприятиях

Глава 1. Общие положения

      1. Настоящие Правила обеспечения питанием сотрудников и военнослужащих органов гражданской защиты при нахождении на казарменном положении и (или) при участии в карантинных мероприятиях (далее – Правила) определяют порядок обеспечения питанием сотрудников и военнослужащих органов гражданской защиты (далее – ОГЗ) при нахождении на казарменном положении и (или) при участии в карантинных мероприятиях.

      2. Обеспечение питанием сотрудников и военнослужащих ОГЗ осуществляется путем приобретения соответствующих услуг, товаров и работ в соответствии с законодательством о государственных закупках.

Глава 2. Порядок обеспечения питанием

      3. Питанием по установленным натуральным нормам обеспечиваются сотрудники и военнослужащих ОГЗ в виде готовой к употреблению пищи и напитков (завтрак, обед и ужин) через соответствующие места приема пищи.

      Замена пищевых продуктов допускается в пределах норм взаимозаменяемости продуктов, определенных натуральными нормами замены продуктов при выдаче продовольственного пайка.

      Норма обеспечения на одного довольствующегося, установленная для сотрудников и военнослужащих ОГЗ, находящихся на казарменном положении и (или) участвующих в карантинных мероприятиях, обеспечивается в соответствии с утвержденными нормами, установленными уполномоченным органом.

      4. Организация питания сотрудников и военнослужащих ОГЗ заключается в своевременном обеспечении их готовой к употреблению пищей и напитками, а также контроле качества готовой к употреблению пищи и напитков.

      Допускается выдача сухого пайка на период не превышающий трех суток.

      5. Пища готовится строго по утвержденному меню с распределением продуктов по нормам обеспечения питанием (меню-раскладка).

      6. Меню-раскладка продуктов составляется физическими или юридическими лицами, оказывающими услуги по организации питания, по согласованию с территориальными органами уполномоченного органа (далее – территориальной орган).

      Меню-раскладка продуктов составляется по каждой натуральной норме обеспечения, независимо от числа лиц, питающихся по ней, подписывается руководителем подразделения тылового обеспечения, ответственным сотрудником или военнослужащим ОГЗ, и утверждается руководителем территориального органа.

      7. Для контроля процесса приготовления и качества готовой к употреблению пищи и напитков назначаются ответственные должностные лица территориального органа.

      До начала каждого приема пищи лица, осуществляющие контроль процесса приготовления и качества готовой к употреблению пищи и напитков, проверяют полноту доведения натуральной нормы обеспечения питанием согласно меню-раскладке, а также качество готовой к употреблению пищи и напитков.

      Результаты контроля записываются в книгу учета контроля за качеством приготовления пищи по форме согласно приложению 1 к настоящим Правилам.

      Организация питания осуществляется в соответствии с Санитарными правилами "Санитарно-эпидемиологические требования к объектам общественного питания", утвержденными приказом Министра здравоохранения Республики Казахстан от 17 февраля 2022 года № ҚР ДСМ-16 (зарегистрирован в Реестре государственной регистрации нормативных правовых актов под № 26866).

      8. Ответственные должностные лица от подразделения тылового обеспечения предоставляют физическим или юридическим лицам, оказывающим услуги по организации питания, сведения:

      1) о количестве питающихся с момента заключения договора о государственных закупках;

      2) о питании сотрудников и военнослужащих ОГЗ по форме согласно 2 к настоящим Правилам.

  Приложение 1 к Правилам
обеспечения питанием
сотрудников и военнослужащих
органов гражданской защиты
при нахождении на казарменном
положении и (или) при участии
в карантинных мероприятиях
  Форма

Книга учета контроля за качеством приготовления пищи ___________________________________________________
(наименование территориального органа)

Прием пищи

Наименование блюд по раскладке на "__" _____ 20__ года

Заложено в котел, кг

Фактическая масса, г

Фамилия, имя, отчество (при его наличии) повара, приготовившего пищу

Заключение лица, осуществляющего контроль процесса приготовления и качества готовой к употреблению пищи и напитков

мяса (рыбы)

картофеля

крупы (макаронных изделий)

блюда

Мясных (рыбных) порций

масса

% отхода

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Завтрак










Обед










Ужин










      Повар _______________________________________________________________

      подпись, фамилия, имя, отчество (при его наличии)

      Примечания:

      Графа 2, 3, 4, 5, 6, 7 и 8 заполняются поваром на основании меню-раскладки продуктов.

      В графе 10, лицом, осуществляющим контроль процесса приготовления и качества готовой к употреблению пищи и напитков записывается: оценка качества пищи – "Доброкачественная" или "Недоброкачественная"; оценка санитарного состояния – "Хорошее", "Удовлетворительное" или "Неудовлетворительное".

  Приложение 2 к Правилам
обеспечения питанием
сотрудников и военнослужащих
органов гражданской защиты
при нахождении на казарменном
положении и (или) при участии
в карантинных мероприятиях
  Форма

Сведения о питании сотрудников и военнослужащих ОГЗ

№ п/п

Дата

Количество человек

Примечание













      Сведения составил _________________________________

      (должность, подпись, фамилия, имя, отчество (при его наличии)

      "___" ________ 20__года